luni, 7 ianuarie 2013

Gânduri de început de An Nou


Gânduri de început de AN NOU,

          Succesul alianţei USL în alegerile din decembrie 2012 cu sau fără sprijinul organizaţiei noastre, deschide o perspectivă nouă în relaţia cu puterea politică actuală în scopul realizării obiectivelor strategice prin care categoria socio-profesionale a militarilor îşi va recăpăta atât drepturile amputate de guvernul Băsescu-Boc, cât mai ales demnitatea şi liniştea.
          Eforturile multor organizaţii din teritoriu de a se apropia de noua construcţie politică USL, singura în măsură să coaguleze energiile pozitive ale societăţii româneşti, s-au dovedit a fi de bun augur, astăzi urmare a acestor eforturi, putând aborda problemele noastre de pe alte poziţii şi în alte moduri, având speranţa unei reuşite.
          Cei mai sceptici şi neîncrezători dintre noi cât şi cei care au împărtăşit alte convingeri, sunt astăzi nevoiţi să recunoască că ideea sprijinirii alianţei USL născută la Craiova şi adoptată repede de multe alte filiale din ţară, a fost varianta câştigătoare ca fiind „singura soluţie” menită a rezolva problemele noastre ale militarilor (aşa cum sugeram cu mult timp în urma în articolul „Singura soluţie” pe care îl aduc astăzi în atenţia celor care au uitat).
          Cu sau fără implicarea în totalitatea a SCMD în sprijinirea USL suntem astăzi o forţă credibilă în societatea românească, parteneri de dialog atât cu puterea câştigătoare, dar şi cu opoziţia perdantă, fiind în măsură să ne negociem toate obiectivele şi proiectele, având şansa de a ne face auziţi. De felul în care vom ştii să argumentăm şi să ne susţinem proiectele de competenţă şi credibilitatea purtătorilor noştri de mesaj şi nu în ultimul rând de seriozitatea şi onestitatea noastră, va depinde disponibilitatea şi rapiditatea cu care guvernanţii ne vor rezolva problemele.
          Jocul duplicitar şi neimplicarea sub masca aşa zisei „echidistanţe” ne vor îngreuna acţiunile şi ne vor plasa în afara spaţiului în care se iau deciziile şi se hotărăsc destinele, fiind condamnaţi pe vecie la aşa zisa „opoziţie constructivă” cu speranţa la „a treia cale”.
          Aşadar, dragi camarazi, este momentul adevărului şi al împlinirilor, şi pentru acest lucru îndrăznesc să vă sugerez câteva din modalităţile şi căile prin care să ne putem realiza obiectivele ca şi organizaţie.
          1. Încă de la începutul anului 2013 (10-15 Ianuarie) la nivelul conducerii trebuie înfiinţată o comisie de dialog social din care trebuie să facă parte specialişti din domeniul economic şi juridic capabili să poarte un dialog profesionist cu specialiştii din guvern şi din MApN şi MAI. Această comisie trebuie să fie condusă de către preşedintele SCMD, iar specialiştii să fie desemnaţi de către filialele din ţară.
          Misiunea acestei comisii de dialog cu Guvernul României trebuie să fie aceea de a se asigura că în bugetul MAI şi MApN pentru anul 2013 se regăsesc sumele necesare pentru:
a) aplicarea ordonanţei de urgenţă care va fi adaptată pentru ca pensiile diminuate să revină la valoarea din decembrie 2010.
b) înlăturarea aberantelor discriminări prin care unora li s-au aplicat prevederile HG nr. 1019/2011 referitoare la grupele de muncă, iar altora nu, cunoscând faptul că prevederile acestui act normativ au fost folosite de ex-ministrul Oprea pentru ademenirea şi mulţumirea clientelei politice, precum şi a acelora dintre noi care i-au făcut „jocul trădării”.
          2. Implicarea activă a acestei comisii în dialogul cu Comisiile Parlamentare şi cu Ministrul Muncii pentru ca textul noii legi a pensiilor să fie în concordanţă cu legislaţia europeană şi NATO şi să corespundă intereselor categoriilor largi de militari activi, în rezervă şi în retragere. În conţinutul viitoarei legi trebuie să se regăsească stipulate foarte clar:
a) modalitatea de calcul a pensiei în funcţie de:
 - contribuţia adusă în decursul carierei la îndeplinirea misiunilor armatei (importanţa funcţiilor îndeplinite, gradul militar, recompense primate, avansări la excepţional, decoraţii primate, participarea la misiuni de luptă etc.);
- să se înţeleagă că aşa zisă „contributivitate” a militarilor a fost, este şi va fi nu în bani la bugetul statului ci în felul în care s-au dedicat în îndeplinirea misiunilor armatei. În felul acesta vom înlătura aberanta situaţie prin care unii funcţionari de partid „foşti şi actuali” au pensii mai mari decât comandanţii.
b) modalitatea de actualizare a pensiei în plata în funcţie de solda militarilor activi ţinând cont de principiul potrivit căruia „la studii echivalente şi egale, la aceiaşi funcţie îndeplinită şi la acelaşi grad dobândit” pensia trebuie să fie aceiaşi indiferent de momentul în care se pensionează cadrul militar.
          De asemenea să se ia în calcul ca şi pensiile militare să se indexeze cu rata inflaţiei ca şi pensiile civile, ambele fiind supuse aceluiaşi proces de devalorizare prin scăderea puterii de cumpărare.
c) modul în care la pensia militară de stat dobândită conform legii pensiilor militare se adaugă suplimentul de pensie pentru anii munciţi după trecerea în rezervă. Să nu se mai amestece anii munciţi în sistemul militar cu cei practicaţi în sistemul civil. În conţinutul legii să se arate de unde vin sumele de bani pentru achitarea acestor drepturi.
          3. Pentru atingerea obiectivelor propuse în perioada imediat următoare atât la nivelul conducerii centrale, cât şi la nivelul filialelor să se reia întâlnirile cu parlamentarii, atât cei de la putere cât şi cu ce din opoziţie. În cadrul acestor întâlniri să se pună un accent deosebit pe argumentarea şi motivarea solicitărilor noastre.
          4. Să se acţioneze pentru intensificarea dialogului cu reprezentaţii MAI şi MApN în special pentru:
                    - continuarea măsurilor de reformă în cadrul acestor instituţii;
- sancţionarea celor vinovaţi de punerea în aplicare a ordinelor ilegale prin care s-au diminuat pensiile, au fost avansate în rezervă persoane civile prin încălcarea legislaţiei în domeniu, s-au săvârşit ilegalităţi şi abuzuri în stabilirea unor drepturi de pensie fără acoperire afectând bugetul statului.
- abrogarea unor prevederi discriminatorii din conţinutul unor acte normative în vigoare referitoare la accesul în cercurile militare.
- recunoaşterea SCMD ca partener de dialog capabil şi credibil pentru a apăra drepturile militarilor rezervişti.
- cooperarea pentru alocarea şi repartizarea unor bilete de odihnă şi tratament pentru membrii de sindicat, precum şi desfăşurarea în comun a unor activităţi culturale şi de divertisment la care să fie invitaţi pensionarii militari.
- înfiinţarea pe lângă şeful SMG şi pe lângă comandanţii de MU şi U a aşa zisului „sfat al bătrânilor” în care să fie cooptaţi pensionarii militari care au îndeplinit funcţii înalte în cadrul acelor unităţi şi care au expertiză în domeniul militar. Transmiterea experienţei dobândite de înaintaşi, va aduce un plus de competenţă şi va contribui la scurtarea unor cicluri de învăţare şi perfecţionare în domeniu. La aplicaţiile şi exerciţiile militare să fie invitaţi şi pensionarii militari pentru a fi la curent cu evoluţia în domeniu, fapt care la va da sentimentul „că mai sunt utili” şi le va prelungi viaţa.
          Dragi camarazi, încrezător în revenirea la normalitate, convins fiind că sindicatul militarilor va intra într-o etapă nouă de dezvoltare în care îşi va dovedi încă o dată utilitatea şi rostul în viaţa militarilor, vă transmit la început de an nou urările de bine şi sănătate rugându-vă să nu distrugem ceea ce împreună am creat – SCMD. Sindicatul Militarilor trebuie reformat şi modernizat şi nu distrus.

          La mulţi ani, dragi camarazi!
          La mulţi ani, SCMD!

PREŞEDINTELE FILIALEI 1 CRAIOVA
 Col.(r) Ioan Mişu NAON