SURPRIZE , SURPRIZE, Având in vedere faptul ca rezolvarea problemelor noastre, legate de inechitățile din sistemul de...

Publicată de Mișu Naon pe Duminică, 4 octombrie 2020

marți, 21 ianuarie 2014

Scrisoare deschisă adresată domnului ministru Mircea DUȘA


SCRISOARE DESCHISĂ ADRESATĂ
DOMNULUI MINISTRU AL APĂRĂRII NAȚIONALE,
DOMNUL MIRCEA DUȘA,


Recenta „albire” și „reevaluare” a personajului de tristă amintire din perioada în care pensionarii militari, ca de altfel întreaga armată română, era umilită și dezonorată de către guvernul BOC, prin numirea în fruntea DIRECȚIEI DE RESURSE UMANE din cadrul M.Ap.N. a domnului FRĂȚILĂ constituie o noua lovitură dată instituției militare, atât în planul imaginii în societate, dar mai ales, în esența existenței și a evoluției sale.
Dacă strategia de personal a armatei române, armată apreciată și respectată în cadrul alianței NATO, a ajuns pe mâna unui asemenea personaj, care nu are nici pregătirea militară necesară pentru a înțelege fenomenele militare și nici autoritatea necesară pentru a implementa politici menite pentru a asigura corpului de cadre ale armatei o dezvoltare bazată pe competența profesională în concordanță cu realitățile conflictelor militare moderne, înseamnă că înalții responsabili din statul român ori și au pierdut respectul față de această instituție fundamentală a statului de drept (că tot este la modă subiectul), ori au devenit iresponsabil de dezinteresați de soarta acestei țări.
În condițiile în care, timp de douăzeci și trei de ani, acest important compartiment a fost condus de „politruci” și „trepăduși” de partid, care au distrus elita armatei române prin politici de personal bazate nu pe „meritocrație” ci pe „contributivitate”, care au promovat în funcții de comandă și de conducere elemente obediente față de vechile structuri comuniste, ascunzând sub preș, toate mizeriile și abuzurile săvârșite de aceștia, această numire este cel puțin neinspirată.
Șeful SMG propune și susține numirea în fruntea DMRU a persoanei care s-a făcut de râs în fața opiniei publice românești, și care nu a fost și nu este agreată nici de militarii activi dar nici de militarii rezerviști,
Ce aptitudini și calități îl recomandă pe domnul Frățilă pentru această demnitate?...Are experiență la comanda unor subunități, unități și MU acest domn?........La câte misiuni de luptă în teatrele de război a participat acest ofițer?.....sunt doar câteva întrebări la care M.Ap.N. are datoria să răspundă, ca să nu mai vorbim de explicațiile pe care responsabilii M.Ap.N. sunt chemați să le dea față de implicarea acestui personaj în treburi de partid pe timpul guvernelor BOC.
Stimate domnule ministru DUȘA, când ați venit la Craiova și ați avut amabilitatea de a va întâlni cu responsabilii SCMD, v-am înmânat un memoriu prin care v-am adus la cunoștință frământările militarilor rezerviști legate nu numai de pensiile militare de stat, cât mai ales de prestigiul și viitorul armatei române.
V-am sesizat atunci multe dintre neregulile din sistem legate de promovarea și pregătirea cadrelor militare, aspecte pe care le așteptam a fi soluționate, iar astăzi constatăm că la cârma structurii abilitate să le rezolve, a fost instalat un „trepăduș” care se pare că după un lung naufragiu s-a urcat iar în barca care trebuie.
În timp ce ofițerii tineri, capabili, școliți la instituții de prestigiu din state membre NATO, cu multe misiuni de luptă în teatrele de război, nu sunt corect evaluați și promovați, constatăm că se continuă politica de personal a domnilor GURGU, BARBU, SESERMAN, prin care „cei aleși” sunt tot cei cu dare de mână sau cu „rude suspuse”, oameni de încredere, buni executanți ale ordinelor MAI MARILOR ZILEI, docili și tăcuți.
Nu acesta este sensul reformei în domeniul de personal și nu cu oameni ca domnul Frățilă vom înfăptui adevărata reformă în domeniu, menită a aduce în sistem respectul față de valorile autentice, respectul față de munca cinstită și competența, încrederea în aproapele tău, speranța că nimic din ceea ce realizezi și înfăptuiești nu va rămâne nevăzut și neapreciat, și toate numai cu scopul de a întări unitatea de corp a militarilor de toate gradele.
Vă spuneam atunci domnule DUȘA, că forța și tăria unei armate se bazează în primul rând pe calitatea și competenta corpului de cadre și apoi pe ceilalți factori printre care un loc de seamă îl ocupă dotarea și înzestrarea cu echipamente și tehnică de luptă de ultimă generație, rugându-vă să vă aplecați cu prioritate asupra acestor două aspecte esențiale, dar astăzi observ că ați fost „învins” de către „conservatorii” din sistem la cel mai înalt capitol, acela al reformei în domeniul de personal.
Cu speranța că ați pierdut doar o bătălie, iar până la sfârșitul războiului veți reuși să refaceți aliniamentul încrederii reciproce, baza de plecare la cea mai mare ofensivă spre competență, adevăr și dreptate, vă asigur de respectul și prețuirea militarilor rezerviști din garnizoana CRAIOVA.

Cu respect,
Col.(r)
Ioan Mișu NAON