SURPRIZE , SURPRIZE, Având in vedere faptul ca rezolvarea problemelor noastre, legate de inechitățile din sistemul de...

Publicată de Mișu Naon pe Duminică, 4 octombrie 2020

vineri, 26 februarie 2010

SCRISOARE DESCHISA MINISTRULUI APARARII NATIONALE

CINE APARA ARMATA DOMNULE MINISTRU AL APARARII ?

Prin prezenta scrisoare ne facem datoria fata de inaintasi, colegi, fosti si viitori colegi, de a va cere sa luati atitudine clara si fara echivoc fata de cei ce printr-o carmuire de neinteles, submineaza siguranta nationala, capacitatea de aparare a armatei, demnitatea si onoarea militarilor romani. Ne este imposibil sa intelegem cum se poate ca tocmai cei ce trebuie sa vegheze la intarirea si capacitarea fortelor noastre armate, prin actele de profunda injustitie, incalcand legile pe care tot ei le-au intocmit si votat, incalcand drepturile fundamentale ale omului, incalcand recomandarile si deciziile organismelor internationale la care Romania este parte componenta, incalcand constitutia tarii, incalcand promisiunile facute de presedintele tarii, incalcand tot ce este mai sfant, demnitatea si onoarea militara a unei armate si implicit subminand capacitatea de aparare a tarii, elaboreaza legi anticonstitutionale .

Nu vom intra in detalii privind actele, legile, jurisprudenta incalcate, acestea sunt foarte bine reliefate in avizul consiliului legislativ referitor la Proiectul de lege privind SISTEMUL UNITAR DE PENSII PUBLICE, in mod special paginile 3-8 care fac referire expres la pensiile militare. Suntem convinsi ca ati studiat materialul in sedinta de guvern, va rugam doar sa insistati pe paginile mentionate.

Cu respect inca, dorim sa va rugam sa nu uitati ca :

1. sunteti ministru numit al apararii dar totodata sunteti cadru militar in rezerva, si in aceasta calitate, ca om care cunoaste (sau isi mai aminteste ) viata militara , cunoasteti toate privatiunile serviciului militar si ca atare intelegeti si puteti explica colegilor de cabinet de ce Curtea Constitutionala , considera ca, citam, “pensia de serviciu pentru militari nu reprezinta un privilegiu ci este justificata in mod obiectiv, ea reprezentand o compensatie partiala a inconvenientelor ce rezulta din statutele speciale ale militarilor “.

2. salariile militarilor nu sunt “salarii de lux” asa cum se exprima primul ministru. Dar daca e asa, explicati dumneavoastra , ca fost cadru militar activ , de ce ati plecat de la acest salariu de lux de militar, pentru a ajunge un parlamentar cu un salariu umil?!
Si ajungand la acest punct, domnule minsitru, puteti sa prevedeti macar cu aproximatie, cati tineri vor mai opta pentru cariera militara in viitor daca azi, lasati armata tarii sa fie batjocorita si calcata in picioare ?

3. pensiile militarilor nu sunt “nesimtite” asa cum afirma aceeasi persoana, ci pensii cat de cat, decente, si nici macar aliniate la pensile militare din tarile membre NATO. Ele au fost obtinute ca urmare a privatiunilor si riscurilor la care au fost supusi militarii timp de cel putin 15 ani, in conditii pe care speram sa vi le mai amintiti, nu ca urmare a unui mandat de 5 ani pe bancile parlamentului, citind ziare sau dormind. Dar daca noi ne inselam, ne-am bucura sa ne dezmintiti dumneavoastra si sa aratati intregii tari, cand veti pierde mandatul de deputat si nu veti mai face parte din guvern, ca renuntati la umila pensie de parlamentar si optati pentru nesimtita pensie de maior , grad cu care ati trecut in rezerva . Pentru ca , oameni de buna credinta fiind, suntem convinsi de adevarul celor afirmate de dumneavoastra ca gradele obtinute pe cale politica, ca militar rezervist, nu va aduc nici un beneficiu, sunt pur simbolice, nu au nici un efect material.
Daca veti opta pentru pensia de maior la pensionare, va primim cu drag in sindicatul nostru si promitem sa nu va percepem cotizatia, in semn de respect. Si poate impreuna vom reusi sa schimbam legea pe care acuma o sustineti .

4.starea de spirit si moralul armatei sunt la pamant.

-Si cum sa nu fie, atata timp cat militarii vad ca sunt trimisi in concediu fara plata, ca si cum, apararea tarii poate fi trimisa in concediu. Va intreb domnule ministru,a existat vre-o intelegere cu inamicii, ca pe perioada cat militarii se aflau in concediu fara plata, sa nu fim atacati ? Sau intelegerea a fost sa nu atace ei, pentru ca are cine sa atace din interior ? E adevarat ca pe perioada respectiva, nu erati ministru al apararii, dar aveati promisiunea ca veti fi, de la acelasi partid si guvern, asa ca daca incercati sa va disculpati, nu se pune .

-Si cum sa nu fie, cand militarilor li se iau sporurile, de parca dintr-o data, dintr-un ordin al guvenului Boc, radiatiile si undele radio nu mai actioneaza asupra militarilor care lucreaza in conditii de radiatii. Daca guvernul Boc are puterea de a opri radiatiile, de ce nu opreste si criza economica ?

–Si cum sa nu fie, cand li se ia sporul de fidelitate, care ii determina sa ramana in slujba tarii, a unitatii din care fac parte, in detrimentul unor functii in viata civila, mai bine platite sau mai avantajoase ? Fidelitatea militarului e una din trasaturile fundamentale, o cerinta de baza pe care actualul guvern nu o mai apreciaza.

-Si cum sa nu fie, domnule ministru, cand militarilor li se iau prin actuala lege a pensiilor si beneficiile ce urmau din acordarea Meritului Militar ? Pentru ce sa mai munceasca , pentru ce sa mai lupte militarii armatei ? Care le mai e multumirea ? Salarii nu, pensii nu, satisfactii morale nu. De cand e armata armata, militarii, s-au multumit cu primirea acestor medalii si ordine care ii faceau sa fie mandri, erau dovada sacrificiilor si meritelor lor. Guvernul din care faceti parte ataca si simbolistica si onoarea armatei. Veti permite asa ceva domnule ministru ?

-Si cum sa nu fie domnule ministru, cand vad ce ii asteapta, cand vad ce pensii le pregateste guvernul din care faceti parte ? Cand vad ca dupa o viata de munca si privatiuni, dupa aproape 50 de ani de munca (pentru cei ce provin din liceele militare), 50 x365x24=438000 de ore de stat in stare de alerta domnule ministru, pentru ca militarul, dupa cum speram sa va mai amintiti, este gata sa apere tara 24din 24 de ore, fara pauza,sunt indepartati ca un balast? Din cauza aceasta domnule ministru, militarii dupa 45 de ani, incep sa sufere de ulcer, diabet, ficat, inima , boli profesionale . Iar dumnevoastra si guvernul din care faceti parte, ii mai tineti inca 20 de ani in activitate, ducandu-si bolile ca si cum ar avea 15 ani si tot viitorul in fata. Pentru cine si pentru ce, vor mai munci acesti oameni stiind ca ii asteapta o pensie egala sau mai mica decat a unui oricare alt civil cu aceeasi vechime, dar in cu totul alte conditii de munca , iar gradele si functiile obtinute cu sacrificii si munca si cursuri, si examene si concursuri, vor fi sterse din evidenta lor la pensie ?

Poate aranjati dumnevoastra cu domnul Boc , sa dea o lege care sa interzica militarilor sa imbatraneasca, sa se imbolnaveasca si sa isi piarda capacitatile si deprinderile profesionale cu trecerea timpului . Si astfel, pilotii nu-si vor pierde acuitatea vizuala si reflexele dupa 45 de ani,si vor sta in aer pana la 65 de ani , cand vor cobora, vor semna cererea de trecere in rezerva ,apoi se vor ridica la ceruri definitiv, scafandrii vor putea sa stea sub apa de la 45 la 65 de ani fara sa mai iasa la suprafata decat pentru a lua concediile fara plata, dupa care la 65 de ani se vor pierde in neantul apelor, iar cei din armata terestra, vor zburda pe campuri pana la 65 de ani ca niste mielusei fara a lua pauza, dupa care se vor odihni binemeritat pe o alta campie plina de verdeata, unde nu e pensie si nici intristare nu e. Si inca ceva, daca chirurgii militari vor iesi la pensile la 65 de ani,va intrebam, ati avea curaj sa va lasati operat de un chirurg in prag de pensionare ?

-Si cum sa nu fie domnule ministru cand vad ca functiile si gradele se obtin nu ca urmare a meritelor militare ci ca urmare a servicilor facute diferitelor partide ? Generalii sunt avansati dupa cum vin la putere partidele, fiecare partid cu generalii lui, Armata e apolitica? DUMNEAVOASTRA CEL CARE A PRIMIT CATE DOUA STELE DE LA DOUA PARTIDE DIFERITE SUNTEI CEL MAI IN MASURA SA RASPUNDETI LA ACEASTA INTREBARE.

-Si cum sa nu fie cand vad ca o lege adoptata azi, maine nu mai e valabila si se incalca toate principiile de drept constitutional si apar legi care se aplica retroactiv, anuleaza drepturile obtinute prin legi anterioare, NIMIC NU MAI E SIGUR, NIMIC NU MAI ARE VALOARE TOTUL DEPINDE DE BUNA DISPOZITIE SAU STAREA EMOTIONALA A DOMNULUI PRIM MINISTRU. Azi apare pe post si spune ca legea unica a pensiilor e unica si nu are exceptii, iar dupa o interventie televizata a unei persoane cu oarecare impact media, legea e schimbata la nivel declarativ, pentru a fi apoi iarasi modificata.

-Si cum sa nu fie domnule ministru, cand vad ca demnitatea si onoarea nu mai au valoare, cand vad ca politicienii, cei care ii conduc, care conduc destinele acestei tari, trec peste orice inseamna onoare si sar dintr-o barca in alta, in functie de cum a rasarit soarele la alegeri, doar pentru a obtine beneficii, uitand de principii, uitand de angajamente, uitand de juraminte. Cum se va simti o armata cand stie ce e condusa de un om care si-a tradat partidul din care facea parte, pentru a trece in alta barca cu vant din pupa ? Ce sentiment de siguranta poate avea un militar cand stie ca seful lui il trimite la lupta,ii promite marea cu sarea , dar cand situatia se inrautateste isi ia bagajul si pleaca ? V-ati pus intrebarea domnule minsitru cum va judeca proprii subordonati, care e moralul lor vizavi de moralitatea dumnevoastra ? Veti spune ca ati schimbat partidul datorita unor principii de la care nu ati vrut sa abdicati. Care sunt acele principii? Spuneti-ne si noua sa vedem daca nu cumva tot ele va impiedica acuma sa luati atitudine fata de aceasta lege aberanta.

-Si cum sa nu fie scazut moralul armatei domnule ministru, cand toata lumea o blameaza, cand increderea populatiei in armata a scazut, cand militarii sunt perceputi ca tirani, vampiri, cu salarii de lux si pensii nesimtite, cand sunt taxati drept privilegiati ai societatii, cand sunt loviti din toate partile, iar cel care trebuie sa ii apere, -culmea ghinionului- fost militar activ al armatei- MINISTRUL lor, isi tine coada intre picioare si capul intre urechi, nu aude nu vede, nu ia atitudine, nu isi apara subordonatii, nu apara HAINA MILITARA pe care a purtat-o candva si pe care o are undeva in garderoba cu noile grade de general de armata, astepta umil sa treca si furtuna asta si sa se voteze legea sau nu, oricum el nici usturoi nu a mancat nici gura nu ii miroase. Nu va ganditi ca atitudinea dumnevoastra alimenteaza falsa idee ca armata se simte vinovata si de aceea tace ? Sau asta vreti sa induceti in mintea maselor ?

Unde va sunt demnitatea si onoarea militara domnule ministru ? Le-ati pierdut odata cu trecerea in rezerva ? Le-ati pierdut cand ati imbracat haina de parlamentar sau de membru al guvernului ?

Suntem aici pentru a va ajuta sa le gasiti. Am facut acest apel pentru a va restabili onoarea. Aveti sansa sa o recapatati sau sa o pierdeti pe veci. Ridicati-va din mutenie, luati atitudine, aparati drepturile militarilor. Sau … impuscati-i!

Aparati-i, sau iesiti in fatza lor, IMPREUNA CU COMANDANTUL LOR SUPREM si faceti semnul pe care cu nemasurata bucurie l-a facut domnul Basescu dupa alegeri, PREFIGURAND POLITICA GUVERNULUI CE VA URMA. Iar cand generatiile ce urmeaza va vor intreba CE ATI FACUT DUMNEVOASTRA CA MINISTRU, PENTRU MILITARII TARII, PENTRU SUBORDONATII DUMNEAVOASTRA, sa raspundeti razand CA DOMNUL PRESEDINTE :“UN FLEAC, I-AM CIURUIT !!!”



Filiala Dolj a Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate