SURPRIZE , SURPRIZE, Având in vedere faptul ca rezolvarea problemelor noastre, legate de inechitățile din sistemul de...

Publicată de Mișu Naon pe Duminică, 4 octombrie 2020

sâmbătă, 11 decembrie 2010

INFO JURIDIC 7

LUARI DE POZITIE DUPA INTERVIUL GENERAL LUPU

COMUNICARE PRIN e-mail a doamnei
Vicepresedinte
Lt. Col. (r) Cobuz Elena

1. Lt. Col. (r) Cobuz Elena, Vicepresedinte (folosim acest prilej sa o felicitam pentru avansare) :


Am citit cu mare atentie aberatiile dnei Lupu.
E vorba de un act normativ - HG 735. Care e atat suspendat, cat si anulat. Si care (suspendare si anulare) se aplica TUTUROR. Indiferent ca place sa nu cuiva.
De ce a trebuit doamna sa intrebe Guvernul, nu stiu. O sentinta judecatoreasca se aplica si atat. Nu se cer consultatii de la partile din dosar. Sa nu uitam ca Guvernul a avut calitatea de parat in acest dosar!
Punctul meu de vedere este acelasi cu al dlui avocat Iepure si e scris in oricare din cele trei adrese inaintate sub semnatura dlui presedinte Dogaru celor trei institutii care platesc pensiile militarilor si politistilor.
Elena Cobuz

2.Dl.col(r) Alexandru Lica, avocat in Baroul Bucuresti

Doamna vicepresedinte,
Am primit, de la un cunoscut, mesajul domnului Galateanu, care v-a fost adresat si dumneavoastra, in legatura cu interviul acordat de d-na g-ral Lupu. Cunoscutului meu i-am raspuns dupa cum urmeaza:
Sentintele de suspendare sunt executorii de drept si au efect asupra tuturor militarilor. Efectele se intind pana la ramanerea irevocabila a hotararii de anulare a HG. 735. Prin urmare, deciziile de pensie care se vor emite acum sunt nelegale. Vedeti pe site-ul SCMD scrisorile adresate ministrilor. Expresia erga omnes inseamna extinderea efecturlui suspendarii asupra tuturor militarilor, politistilor etc. In opinia noastra, pozitia Secretariatului Guvernului este gresita. Pentru clarificare, va rog sa cititi art 14 alin 1 si 4 ,art 15 alin 3 si 4 din Legea nr. 554/2004. Observati ca recursul impotriva sentintei de suspendare suspenda in continuare executarea actului. Asta inseamna propozitia "Recursul nu este suspensiv de executare". Adica, nu suspenda suspendarea. In ceea ce priveste efectul anularii unui act administrativ normativ, potrivit art 23 din aceeasi lege hotararile sunt general obligatorii. Totodata, in contencios administrativ, anularea unui act are efect retroactiv. Asta inseamna ca HG 735 nu poate fi legala la Bucuresti si nelegala la Cluj. Chiar si intr-o asemenea interpretare absurda, nimic nu ne opreste sa invocam nelegalitatea HG. 735 prin actiunile individuale de contestare a deciziilor de pensie, pe cale de exceptie. Si asa vom proceda in cazul celor care doresc contestarea deciziei la tribunal.
Va trimit mesajul pentru informarea dumneavoastra.
Cu respect,
Alexandru Lica