Valentin Tiţa este reprezentat în instanţă de
Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate
Sute de oameni care au lucrat în Armată, SRI, Poliţie sau în Aviaţie au dat în judecată Casele de Pensii pentru a stopa recalcularea pensiilor.
Oamenii spun că legea care a dat liber la recalcularea pensiilor încalcă atât legile interne cât şi pe cele ale Uniunii Europene şi este imorală pentru că îi umileşte pe bătrâni, punându-i să ceară singuri micşorarea pensiei. Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate filiala Craiova susţine chiar că militarii sunt păcăliţi să semneze formularele. „Militarii primesc nişte adeverinţe care sunt incomplete. În majoritatea cazurilor lipsesc unul până la 12 ani din perioada în care au realizat venituri şi, automat, acest lucru afectează cuantumul pensiei recalculate. Pentru că adeverinţele pentru cei care au lucrat în Ministerul de Interne se dau în luna decembrie, nici nu mai există timp pentru contestarea lor”,a spus col. (r) Mişu Naon , preşedintele filialei craiovene.
Au câştigat în instanţă dar recalcularea continuă
Deşi sindicaliştii care reprezintă în judeţul Dolj peste 500 de oameni şi mii de persoane la nivel naţional au câştigat la o instanţă clujeană suspendarea actului normativ care dă liber la recalculare şi anularea unor prevederi ale acestuia, procesul de recalculare merge înainte. „În fiecare zi, sute de oameni stau la coadă la Comandamentul Militar Zonal ca să-si ceară singuri înjumătăţirea pensiilor”, mai spune Naon. Într-o asemenea situaţie s-a aflat şi lt. col (r) Valentin Tiţa. Bătrânul susţine că a semnat formularul care stă la baza recalculării fără să ştie că, de fapt, îşi dă acordul pentru micşorarea pensiei sale. „De unde să ştiu? Am lucrat 36 de ani, 24 de ore din 24 am fost la ordin şi acum vor să-mi taie din dreptul meu“,a spus Tiţa.
Nu numai foştii militari şi poliţişti au dat în judecată ministerele de resort, ci şi ceilalţi pensionari pe legi speciale: foştii lucrători în aviaţie sau Curtea de Conturi. În prezent, Casa Judeţeană de Pensii Dolj are pe rol 102 procese pentru stoparea recalculării pensiilor de serviciu.
13.000 de lei, cea mai mare pensie din Dolj
Cum pensionarii magistraţi au scăpat de recalcularea pensiilor, conform unei decizii a Curţii Constituţionale, cea mai mare pensie pe legi speciale din judeţ este în prezent de 13.256 de lei. Următoarele patru pensii din top aparţin şi ele tot unor foşti magistraţi, potrivit datelor furnizate de Casa Judeţeană de Pensii Dolj.
Adevarul de seara Craiova
• Cristina Ghenea
• Joi 16 dec 2010