SURPRIZE , SURPRIZE, Având in vedere faptul ca rezolvarea problemelor noastre, legate de inechitățile din sistemul de...

Publicată de Mișu Naon pe Duminică, 4 octombrie 2020

luni, 13 februarie 2012

Emulul marelui MOGUL


EMULUL MARELUI MOGUL

Deşi iniţial l-am admirat pentru impresionantul bagaj intelectual şi profesional cu care se prezenta în faţa noastră, a muritorilor de rând, candidatul la postul de premier al României, admiraţia a început să scadă vertiginos pe măsură ce mi se dezvăluiau unele din trăsăturile sale de caracter. Aşa cum se vedeau de la distanţa care ne separă, atât în spaţiu cât şi în plan social, că doar nu am privilegiul de a mă număra printre apropiaţii sau cunoştinţele domniei sale.
Poliglot, titrat, distins şi reputat universitar, istoric cu o bogată activitate ştiinţifică, diplomat ajuns în vârful ierarhiei, şef al unui important serviciu secret, Mihai Răzvan Ungureanu părea predestinat a fi păstorul plin de calităţi care să-şi conducă, cu înţelepciune, turma în văile mănoase ale prosperităţii şi bunăstării, scoţându-ne din mocirla în care ne tot afundăm în ultima vreme. Un nou Moise, care să-şi conducă poporul spre un nou Canaan, ce mai încoace şi-ncolo!
Din păcate, pe măsura ce treceau orele ce-l despărţeau de anunţul desemnării sale, au început să apară, din trecut sau de aiurea, scheleţi uitaţi prin dulapuri, fantome sau vârcolaci proaspeţi care muşcau cu aviditate din imaginea sa imaculată, menită să revigoreze un partid muribund ce-şi trăgea ultimele suflări din creditul pe care i-l mai acordau cei ce, peste puţină vreme, vor merge la urne, cântând din fluiere de os (cum scria, cândva, un prieten drag al copilăriei mele, poetul Rodiian Drăgoi).
Astfel, ne-am reamintit plecarea sa deloc onorabilă din funcţia de ministru de externe, premierul de atunci cerându-i demisia pentru că-l lucrase pe la spate, cum se spune în popor. Lucrătura care nu poate caracteriza, niciunde şi nicicând, un om de onoare şi caracter!
Înainte de a pleca, cu coada între picioare, din înalta demnitate publică, Mihai Răzvan Ungureanu a emis un ultim ordin, prin care dubla salariul funcţiei de coordonator adjunct al centrului SECI din Viena, pe care urma să o ocupe. Fapt ce iarăşi spune multe despre caracterul proaspătului premier. După doar nouă luni preşedintele Băsescu, care intuise în el calităţi pe placul domniei sale, l-a numit şef al spionajului extern, oficină care, după exemplul surorii ei mai mari, C.I.A., atunci când consideră că e nevoie, ăşi bagă adânc nasul şi prin oalele interne, că doar cine s-o tragă la răspundere?
 Legat cu parâme groase şi noduri strânse, marinăreşti, de preşedintele Băsescu, şeful S.I.E. a acceptat ca acesta să-l folosească în scopuri politice şi s-a avântat cu sârg în activităţile legate de constituirea noului guvern, deşi avea o interdicţie legală expresă de a face acest lucru. Mai mult, îşi declară şi opţiunile sale politice de dreapta, deşi calitatea pomenită mai sus îl obliga la imparţialitate. Declaraţia şefului S.I.E., chiar dacă a făcut plăcere unora, aruncă o umbră groasă şi urât mirositoare asupra activităţii întregului serviciu, în ansamblul său, bănuit deja că ar fi fost amestecat în falsificarea rezultatelor votului de la ambasadele noastre din străinătate, la ultimele alegeri prezidenţiale. Iar faptul că, deşi desemnat premier, nu a renunţat la funcţia de şef al serviciului secret decât la cererea Avocatului Poporului şi sub presiunea opiniei publice, dezvăluie iarăşi câte ceva despre caracterul său. Ca şi faptul că a încercat să-şi prezerve cu orice preţ această funcţie uzând de precedentul Emil Boc, care şi-o prezervase, în acelaşi mod, pe cea din primăria clujeană, distinsul universitar, istoric şi poliglot făcându-se că nu ştie că legile care guvernează siguranţa naţională sunt diferite de cele care guvernează funcţionarea primăriilor, fie ele din Cluj, fie din Cuca – Măcăii.
Aflat în faţa Parlamentului pentru votul de investitură, precum şi, mai ales, a camerelor şi microfoanelor ce urmau să-i transmită discursul în toata ţara şi, posibil, mai departe, Mihai Răzvan Ungureanu, temător poate că nu toata lumea cunoştea încă impresionantul sau C.V., sau poate, atât de încântat de el însuşi încât, narcisiac a dorit să se autoaduleze, a început prin a etala cu ostentaţie toate funcţiile, de mai mică sau mai mare anvergură, pe care le-a avut de când a început să însemne ceva în Iaşi şi aiurea, omiţând-o, bineînţeles, pe cea de membru supleant în Comitetul Central al Uniunii Tineretului Comunist, care nu ar mai fi dat chiar atât de bine în condiţiile actuale. Pentru a disimula însă lăudăroşenia-i găunoasă, a ţinut să facă pe modestul, punând în faţa fiecărei funcţii expresia “nu am venit să vă spun că….”
“…nu am venit să vă spun că am fost dracu, nu am venit să vă spun că am fost lacu…”. Dar tocmai asta făcea; ne spunea exact ceea ce, aruncându-ne praf în ochi, se prefăcea că, din modestie, evită a ne spune. Pe mine, cel puţin, prefăcuta sa smerenie m-a îngreţoşat şi mi-a spus despre caracterul său cu totul altceva decât vroia domnia sa.
A doua zi după investitură, deşi oameni mureau în zăpadă şi alte zeci de mii de români disperaţi erau îngropaţi sub troiene de aproape o săptămână, fără hrană, fără apă, fără medicamente, fără electricitate, fără legături cu lumea de dincolo de pereţi, abandonaţi de autorităţile statului, proaspătul premier a preferat să se afunde total în narcisism, făcând turul tuturor ministerelor, pentru a fi primit cu osanale, drapel, fanfară şi gardă de onoare, pentru a i se cânta imnul şi marşul de întâmpinare, pentru a fi adulat şi linguşit, pentru a primi formele exterioare de respect, jurămintele de credinţă şi pupăturile în fund ale generalilor de la interne şi armată, sau ale înalţilor funcţionari din celelalte ministere, precum odinioară seniorul de la vasalii săi.
Cât despre iobagi, Dumnezeu cu mila!
Pe seară, probabil la apelurile insistente ale presei, peste care s-a suprapus scandalul făcut în Vrancea de Oprişan, şi-a amintit sau i s-a amintit şi de amărâţii sinistraţi.
 A doua zi, a ajuns cu elicopterul în zona calamitată, pe care a vizitat-o însoţit de un alai impresionant, îmbarcat în peste 30 de autoturisme, precum odinioară Ceauşescu şi suita sa de activişti, potrivit relatărilor presei şi ale unor martori oculari, rude ale disperaţilor, care susţin că au fost împiedicaţi să ajungă la aceştia pe tot timpul vizitei înaltului demnitar. Ţâfnos şi plin de suficienţă, a preluat o zicere mai veche a mentorului său Băsescu despre lenevia poporului român, care preferă să stea în cârciumă decât să-şi lucreze ogorul din spatele casei. Titratul şi îngâmfatul discipol a adaptat-o doar la situaţia concretă, înfierând cu manie proletară leneşii care stau la căldură în timp ce militarii desfundă drumurile. Fără a-i trece deloc prin capul doxă de carte ideea că leneşii pot fi nişte oameni care fie sunt prea bătrâni, fie doar vlăguiţi de lipsa de hrană, deshidrataţi din cauza troienelor de patru-cinci metri care le acoperă fântânile, înspăimântaţi de lipsa de reacţie a autorităţilor preocupate să schimbe şi să instaleze guverne, să adune parlamentari cu avionul, să organizeze protocoale şi ceremonii festive de predare-primire, să ascundă situaţia sub preş, neinstituind starea de alertă pentru a nu fi nevoite să cheltuie din banii destinaţi mituirii alegătorilor, cumpărării de voturi şi influenţă.
Vizita i-a adus deja proaspătului premier porecla de “micul Băsescu”, lipindu-i o etichetă care transferă asupra sa toate tarele domniei mentorului său.
Recapitulând, opinia mea este ca ne-am pricopsit cu un premier ale cărui certe calităţi intelectuale sunt grevate de o serie de trăsături negative de caracter: arivism, oportunism, lăcomie, ipocrizie, trufie, aroganţă, minciună. Se potriveşte perfect arhetipului promovat insistent de portocalii de când sunt la putere, atitudine soldată în final cu protestele de stradă izbucnite în a doua decadă a lunii ianuarie. Probabil că profilul său psihologic, întocmit de specialiştii din servicii, i-a oferit lui Băsescu garanţia asigurării unei continuităţi riguroase a guvernării lui Boc.
În plus, faptul că în replica adresată lui Ponta în Parlament a lăsat să se înţeleagă că are disponibilitatea de a continua politica de adoptare a legilor prin asumarea repetată a răspunderii, la care se adaugă tunsoarea skinhead, imobilismul facial şi privirea rece, sticloasă, inumană uneori, mă fac să mă tem că poate aduce poporului român lucruri mult mai rele. Sig Heil?

Iancu BÂŢĂ