SURPRIZE , SURPRIZE, Având in vedere faptul ca rezolvarea problemelor noastre, legate de inechitățile din sistemul de...

Publicată de Mișu Naon pe Duminică, 4 octombrie 2020

duminică, 15 ianuarie 2012

Craiova protestatară


Oltenii îşi caută poneii

15 Ianuarie 2012. Ziua de naştere a Luceafărului. Nu ştiu câţi români şi-au mai amintit asta astăzi. Nu ştiu câţi tineri ştiu această dată. Nu ştiu dacă să îi condamn pe cei ce au uitat, sau să  îi condamn pe cei ce i-au făcut să uite. Evenimentele ultimelor 3 zile, au făcut ca această zi mare să vină şi să treacă neobservată, iar Eminescu să fie practic uitat. Cât de puţin ne trebuie să uităm istoria, cât de repede lăsăm valorile în lupta cu viaţa, în lupta cu cei ce urmăresc acest lucru.
            A ieşit lumea şi în Craiova. Au ieşit oameni de diferite categorii, vârste, profesiuni, pensionari, unii din curiozitate, alţii din spirit civic alţii poate ca să aprindă şi ei o petardă, sau o scânteie. Dar nu am văzut aşa ceva .  O parte scandau, alţii îşi plimbau copii şi nepoţii, alţii discutau la un pahar de vin fiert. Au fost şi suporteri  dar până la plecarea mea, nimic ostil, nimic necivilizat, nimic provocator. Linişte, calm şi aş spune aproape o zi ca oricare alta, dacă nu s-ar fi şi scandat, bineînţeles anti-guvern, anti PDL anti-Băsescu.
Aşa cum îmi spunea cineva pe mail, oamenii au ieşit la plimbare pe centru, aşa cum propusesem acum două săptămâni unii cu copii, alţii cu căţei, alţii cu prieteni. Şi nu e rău. Cei care au venit, vor veni şi mâine şi vor veni şi cu alţii. Lumea se va mobiliza de pe o zi pe alta. Cineva spunea că aceste manifestări se vor bagateliza. Eu cred că nu. Eu cred că lumea va veni de acum în fiecare zi, cu prietenii, cu familia, cu animale de companie şi vor face vocalize, până se va întâmpla ceea ce doresc ei.  Poate  Băsescu nu va mai ieşi din palat până la alegeri, dar  poate  nu va rezista atât de mult ascuns.
           Jandarmii, foarte subţiri, stăteau pe la colţurile clădirilor, glumind, privind amuzaţi, câţiva stăteau de formă în faţa protestanţilor. Ştiu şi ei că manifestanţii nu fac nimic rău neprovocaţi şi cum nu primiseră nimic, stăteau calm.   
În Bucureşti autorităţile au scos pe teren coloanele de jandarmi dar şi coloana a 5-a . Grupurile de manifestanţi sunt împănate binişor cu elemente antisociale, clienţi cunoscuţi şi folosiţi de poliţie. De aceea îi cred pe jandarmi când spun că printre protestatari sunt tineri cu antecedente, numai că uită să specifice că aceştia sunt aduşi cu scopul de a provoca şi de a degenera acţiunile paşnice în violenţe care să motiveze intrările în forţă ale jandarmilor. Că este aşa, o spune faptul că aceştia sunt acoperiţi cu fulare, glugi pentru a nu fi identificaţi, şi mai ales, acţionează numai noaptea, când nu pot fi recunoscuţi de către cei de lângă care acţionează. Nu sesizează nimeni că ziua nu apar aceşti huligani şi apar doar după lăsarea serii, aruncă, lovesc, împing, apoi se retrag, iar jandarmii arestează numai oameni nevinovaţi? Ei provoacă jandarmii, jandarmii se reped asupra mulţimii, iar mulţimea la rândul ei este nemulţumită şi uneori reacţionează şi ea. Jocul este simplu şi este folosit pentru a justifica luarea unor măsuri extreme de către autorităţi. Recomand tuturor manifestanţilor să elimine din rândul lor pe toţi cei ce au feţele acoperite, se dedau la acte de violenţă, instigă la scandal. Să îi prindă şi să îi predea ei jandarmilor.

România se trezeşte! Românii încep să realizeze că unirea face dar şi înlătură puterea!

Neacşu Marin