SURPRIZE , SURPRIZE, Având in vedere faptul ca rezolvarea problemelor noastre, legate de inechitățile din sistemul de...

Publicată de Mișu Naon pe Duminică, 4 octombrie 2020

duminică, 22 ianuarie 2012

Mitingul Rezerviștilor din Craiova


MITINGUL REZERVIȘTILOR DIN CRAIOVA, UN ALT MESAJ


Duminică, 22 Ianuarie 2012, 12:52

Sâmbătă, 21.01.2012 la Craiova a avut loc primul miting autorizat al unui sindicat, după declanșarea protestelor din Piața Universității și primul pe anul 2012. Sindicatul militarilor în rezervă, un sindicat care în Craiova numără cam 800 de militari rezerviști a avut curajul să ceară autorizație de organizare și să se manifeste vizavi de protestele care au cuprins întreaga țară. După mitingul organizat de PNL în București acesta este al doilea miting autorizat, asumat și dus la capăt fără incidente.
La miting, care a început cu un marș având ca punct de plecare Clubul Electroputere și punct terminus Piața Prefecturii, au participat după aprecieri unanime în jur de 1000 de oameni, din care jumătate rezerviști militari. Spun din primele rânduri că a fost un miting pașnic, decent fără nici un incident cât de mic, deși participanții au fost de toate categoriile și aproape toate partidele. În traseul lor de marș, demonstranții au trecut pe lângă o biserică, unde au făcut o haltă, ca să folosesc un termen consacrat marșurilor militare pentru a se ruga pentru binele acestei nații. Au rostit tatăl nostru odată cu Învățătoarea Noastră, doamna Cristiana Anghel, primul membru de onoare al sindicatului, cea care a dat prima lecție de demnitate prin protestul fără egal de acum mai bine de un an.
Ce a avut deosebit acest miting ?
1. Organizarea fără cusur;
2. Diversitate ca participare, omogenitate ca manifestare;
3. Cuvântul de ordine a fost respectul.
La miting, după cum am spus au participat nu numai militarii rezerviști, jumătate din participanți nu făceau parte din sindicat, reprezentau populația Craiovei. Deși invitate să participe și alte sindicate, nici unul nu a dorit să își treacă numele printre organizatori. Nu comentez refuzul și nici nu interpretez sau insinuez o eventuală motivație. Singurul sindicat care și-a făcut publică prezența la manifestație, în Piața prefecturii, a fost sindicatul din învățământ.
Dar ceea ce a fost cu adevărat nou și merită evidențiat la acest miting este ideea care a fost menționată încă din primul minut al manifestației și trecut de asemenea în obiectivele mișcării de protest, și anume faptul că MITINGUL NU S-A DORIT UN MITING AL REZERVIȘTILOR PENTRU APĂRAREA DREPTURILOR LOR CI O TRIBUNĂ A DEMOCRAȚIEI, O POSIBILITATE ȘI INVITAȚIE ADRESATĂ ÎNTREGII SOCIETĂȚI, DE A-ȘI MANIFESTA OPINIILE INDIFERENT DE ORIENTAREA SAU CULOAREA POLITICĂ, ORGANIZAȚIA DIN CARE FACE PARTE, NEMULȚUMIRILE PE CARE LE ARE. Aceeași idee a reieșit și din cuvântul doamnei Cristiana Anghel. Au fost invitați să ia cuvântul toți cei care au dorit să spună ceva, și au fost ascultați cu respect chiar dacă în alte părți, la alte proteste, unii oameni politici nu au fost acceptați nici ca apariție. Este o lecție de democrație pe care Craiova, rezerviștii din Craiova o dau protestanților din întreaga țară, o invitație la înțelepciune și realism, o eventuală soluție la ieșirea din dilema cetățeanului turmentat.
Îndemnul adresat de președintele filialei din Craiova a SCMD, de a căuta împreună soluții, de a da voie tuturor să se exprime, de a realiza o purificare a societății incluzând aici partidele politice fără de care nu poate exista o viață politică, a găsit ecou și manifestanții au ascultat cu același respect și înțelegere atât cuvintele reprezentanților sindicatului, generali, colonei sau subofițeri, cât și ale reprezentanților sindicatelor din învățământ, ale studenților sau partidelor politice, PSD, PNL sau PC. Au fost invitați să ia cuvântul chiar și membri ai PDL dacă s-ar fi găsit printre demonstranți și sunt convins ca ar fi fost ascultați cu aceeași liniște, chiar dacă nu cu aceeași plăcere, dar ar fi fost respectați ca orice vorbitor. Aceasta este lecția pe care Rezerviștii Craioveni fie ei Militari, Polițiști, sau S.R.I.-.ști o predau protestanților din întreaga țară.
Cuvântul domnului Senator Mario Oprea nici nu mai nominalizez partidul, e lipsit de importanță, arată că mesajul sindicatului este perceput și de oameni din actuala clasă politică, care cel puțin conform declarației au înțeles că acest popor nu mai admite și nu mai dorește să fie condus de politicieni vânduți propriilor interese, și că a venit timpul ca partidele politice, dacă doresc să mai fie acceptate și apoi votate, trebuie să treacă la curățenie și să schimbe atitudinea față de alegători, că e necesară o schimbare de mentalitate. Protestele care au loc în țară, primirile de care au avut parte politicienii în Piața Universității unele mesaje – nu cele care rămâneau în picioare și după trecerea în forță a jandarmilor - transmise oral sau scris clasei politice din România au fost – dacă este să ne luam după spusele domnului senator – înțelese de unii oameni politici.
Toți strigă peste tot UNITATE, dar nimeni nu o dorește cu adevărat, toți trag precum în fabula cu racul, broasca și știuca în câte o direcție, iar sacul rămâne pe loc,, pe scaunul din Cotroceni, pentru că oamenii sunt manipulați diabolic. Este adevărat că toate partidele politice sunt îmbâcsite de corupți și interese meschine, dar nu pot fi desființate acum. Cine îmi garantează acum că un nou partid nu va fi căpușat de alți indivizi veroși, dornici de răzbunare și înavuțire, care vor avea în plus față de cei deja existenți doar o foame teribilă și o lipsa de experiență care nu e de nici un ajutor stării economice și politice actuale. Soluția ar fi o curățenie și o primenire în rândul partidelor existente iar cel care va reuși să o facă într-un mod cât mai real și mai credibil, va avea de câștigat la alegeri. Sunt binevenite și eventuale partide noi, dar vor avea handicapul dar poate și avantajul necunoscutului. Cred că alegătorul din 2012 nu va mai vota ca orbul.
De aceea este urgent necesar ca partidele politice să înceapă curățenia în interior, pentru a recâștiga încrederea și respectul societății. Nu se poate vorbi de anticipate, nu se poate vorbi de apropierea de societate până nu apar primele semne ale purificării morale a partidelor politice. Cel care va înțelege și va începe acest lucru primul, va avea numai de câștigat. Acesta cred că este mesajul sindicaliștilor militari din Craiova. Unitate, moralitate, respect, toleranță față de ceilalți membri de dialog, dar și toleranță ZERO față de corupție, minciună, dictatură, trădare, manipulare. 
Un amănunt nu lipsit de importanță: Românii din diaspora se manifestă din ce în ce mai mult împotriva dictaturii Băsescu. Ce este de remarcat este vârsta acestora. SUNT TINERI IAR ASTA SPUNE CĂ DACĂ BĂSESCU MAI ARE TOTUȘI PREZENT, NU MAI ARE NICI UN VIITOR
Autor: Neacșu Marin